Pantheon i Paris


Pantheon kirken i Paris – Mausoleum for “Store” franskmænd

Pantheon Paris I 1744 lovede Louis XV at bygge Panthéon kirken i Paris fordi han var blevet alvorligt syg og ville derfor bygge en kirke til ære for Sainte Geneviève ( skytshelgen i Paris ), hvis han overlevede sygdommen. Han overlevede sygdommen men inden byggeriet kunne begynde skulle han skaffe nogen penge til den og arrangerede derfor et et lotteri.

Panthéon blev først færdig og indviet efter Louis XV død og lige før Revolutionen begyndte. I 1791 blev kirken indviet som begravelseskirke for “Revolutionens Sønner”.

Kirken blev brugt både som almindelig kirke og begravelseskirke, indtil den i 1885 blev en offentlig bygning og hvilested for nationens store sønner. Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola og andre berømtheder ligger nu begravet i Panthéon kirken.
En inskription på bygningen lyder: Til de store mænd af Frankrig, fra en taknemmelig nation

Foucaults Pendul

Foucaults pendul i Pantheon Paris Foucaults svingende pendul blev ophængt under kuplen i Panthéon kirken i 1851. Foucault var den første, der beviste at Jorden roterer om sig selv ved at hænge pendulet op i en 67 meter lang snor under kuppelen i kirken. Hvis Jorden ikke drejede om sin egen akse, ville pendulet bare svinge frem og tilbage i en lige bane men Jorden drejer og derfor vil pendulets bane hele tiden flytte sig en smule, så pendulbanens yderpunkt efter nogle timer beskriver en fuld cirkel.

Panthéon kirken er absolut interessant at komme ind og se. Specielt er jeg vild med Foucaults pendulet og tanken om de “Store hjerner” som ligger i krypten under kirken.

Fra trapperne foran kirken har du udsigt ned over Rue Soufflot, opkaldt efter arkitekten bag Panthéon, til Luxembourg parken og Eiffeltårnet.
Rådhuset i det 5. arrondissement (bydel) ligger på det sydvestlige hjørne af dette enorme torv. Det er her de lokale beboere kommer for at stemme, skrive deres børn op til skolen og betale parkerings bøder.
Den historiske kirke St-Etiènne-du-Mont og Lycée Henri-IV (den mest prestigefyldte skole i Frankrig) er placeret bag Panthéon kirken. Georges Pompidou underviste litteratur på Lycée Henri-IV, og en liste over berømte studerende omfatter Guy de Maupassant, André Gide, Baron Haussmann, og Jean-Paul Sartre.
Lycée Henri-IV var det første offentlige gymnasium i hele Frankrig, og ligger i de historiske bygninger til det tidligere Sainte-Geneviève abbedi.

Adresse:
Panthéon
19 Place du Panthéon
75005 Paris
Metro: Linje 10 Station Maubert-Mutualité og Cardinal-Lemoine
Bus: Linje 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89
Egen bil: Boulevard Saint-Michel og Rue Soufflot

Åben alle dage
1 april – 30 september: 10.00 til 18:30
1 Oktober – 31 Marts: 10.00 til 18.00
Lukket: 1 Januar, 1 Maj og 25 December
Link til Panthéon i Paris: Panthéon

Voltaire i Pantheon ParisPantheon i Paris

2 Kommentarer

 1. Hanne says:

  Hej
  Har lige været i Paris og set Panthéon kirken. Super oplevelse, Tak

  Mvh
  Hanne

 2. ParisBonjour says:

  Hej Hanne

  Tak for din kommentar. Ja det er ret imponerende og flot.

  Haaber at du for chancen til at komme til Paris igen en anden god gang.

  Mvh
  Anders – Parisbonjour.dk

Du er velkommen til at skrive en kommentar

Besvar venligst sporgsmaalet neden under!.

Er det Tyskland som ligger syd for den danske grænse ?